Café de Sluyswacht

Menu

Geschiedenis

Café de Sluyswacht werd in 1695 gebouwd als sluiswachtershuis aan de St.Anthoniesluis. De sluiswachter bediende, controleerde en onderhield de sluis in dienst van de gemeente Amsterdam. De sluis zelf werd in 1602 gebouwd ter vervanging van een dam tussen de Oude Schans en de Zwanenburgwal, de oostelijke verdedigingswateren van de oude binnenstad.

De sluizen dienden een tweeërlei doel: het voorkomen dat vijandige schepen de stad binnenkwamen en het regelen van de uitstroom van het rivierwater van de Amstel via de grachten naar de Zuiderzeemonding, het IJ. De laatste functie vervullen zij nog steeds: op deze manier wordt het water in de grachten regelmatig ververst.

De oudste afbeelding van de St. Anthoniesluis is een tekening uit het midden van de 17e eeuw van de hand van Rembrandt van Rijn, die toen woonde in het tegenovergelegen huis met de rode luiken. Dit pand – door Rembrandt gekocht in 1639 – is nu ingericht als museum voor zijn etsen en draagt zijn naam: het Rembrandthuis.

De Sluyswacht stond vanaf het begin in een wijk met als bijnaam de Jodenhoek : hét centrum van Joods wonen en werken in Amsterdam. In de 2e wereldoorlog begon dan ook de leegstand en verpaupering van de wijk. In het midden van de jaren zeventig werd, ondanks heftige protesten, veel gesloopt ten behoeve van de aanleg van de Metro. De protesten hadden wel tot gevolg dat veel sociale woningbouw verrees op de lege plekken in de buurt.

Tot de monumenten die bewaard zijn gebleven, behoort de Sluyswacht. Na jaren van verwaarlozing en diverse bestemmingen, is het pand geheel gerestaureerd en sinds vijf jaar in gebruik als café. Het staat letterlijk in de schaduw van de splinternieuwe Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (in 1997 geopend door Koningin Beatrix).

Het prachtige, hellende huisje met terras rondom en uitzicht op de Oude Schans en Montelbaanstoren wordt tegenwoordig beschermd als rijksmonument.

Foto's

Previous
Next

Contact & Reserveren

Café de Sluyswacht is de perfecte locatie om uw borrel te organiseren. Van verjaardagsborrels tot trouwfeesten, wij verwelkomen je met een glimlach!

Wil je een aanvraag doen voor een borrel op ons voor-/achter-terras of de iconische ruimte boven in ons wachtershuisje? Stuur ons een email met je naam / telefoonnummer / informatie over je borrel en het aantal personen.

Wij reageren doorgaans binnen 24 uur op je aanvraag.

N.B. reserveringen alleen via de mail. Telefonische reserveringen worden niet aangenomen.

Zaalhuur

Iets te vieren?

Bovenruimte

De ruimte bovenin het café is uitermate geschikt voor uw bedrijfsborrel, promotieborrel of afstudeerborrel. Er is plaats voor maximaal 100 personen. Er bevindt zich een bar in de zaal, zodat u een volledig besloten feest kunt geven. Hier staat de gehele avond Kaaf uw biertjes te tappen. Ook is de ruimte geschikt voor vergaderingen en lunches. Houdt u er wel rekening mee dat eigen muziek helaas niet mogelijk is. 

Achterterras

In de zomer houden wij voor uw reservering de boven etage en het achterterras zodat u bij mooi weer uw borrel buiten kan houden, met uitzicht op de Oudeschans. Het terras biedt ook plaats aan maximaal 100 personen. Er wordt dan gebruik gemaakt van de hoofdbar in het café.

Kosten

Doordeweeks: €100 zaalhuur // €75,- barkosten welke vervallen bij €500,-

Vrijdag en zaterdag: €100,- zaalhuur // minimale baromzet van €600,- 

Contactformulier